Gelinlik ve Damatlık Seçerken 50 Özel Öneri

our blog

Gelinlik ve Damatlık Seçerken 50 Özel Öneri

,
In Blogumuz
,

Nereden alacaksınız?

1) Ismarlama: Hazır bir gelinlik sizin üzerinize göre yapılmasına rağmen yine de 3-4 prova gerektirebilir. Zira fazla uğraştırmayacak bazı değişiklikleri de yaptırabilirsiniz.

2) Butikten: Eğer gelinliğinizi bir butikten seçerseniz sizin üzerinize oturtmak için bir iki prova yeterli gelecektir.

Vücut tipine göre model…

3) Uzun boyluysanız: Gelinliğinizin eteğini dilediğiniz kadar uzun tutabilirsiniz. Dökümlü bir kumaş seçerseniz gelinliğinizin içinde bir kuğu gibi görüneceksiniz. Uzun boylularda etek geniş ve zengin tutulmalıdır.

4) Ufak tefekseniz: Romantik, korseli ve dar gelinlikler tam size göre. Üst, korse gibi beli sararak bedene oturacak. Eteği dökümlü kumaştan dar olup, arkada toplanan ya da uzayan modeller minyon yapıdakiler için ideal. Sizi bastıracak çok kabarık ve kat kat etekli modellerden kaçının.

5) İnce belliyseniz: İnce belinizi ve küçük göğüslerinizi iyi değerlendirecek bir model seçmelisiniz. Amazon tarzı modellere yönelin. Bedeni korsajlı oturtulmuş göğüsleri yukarıya doğru iterek taşıyan, eteği kabarık ve arkası zenginleşerek uzayan bir model size uyacaktır.

6) Zayıfsanız: Sıska denecek kadar ince olanlar kat kat eteklerle zengin formları seçebilirler. V biçimindeki dekolteler de göğüslerin küçüklüğünü iyi saklar.

7) Topluysanız: Dökümlü kumaşlardan bedene oturtulmuş dar modelleri tercih etmelisiniz. Klasik modeller de size gider. Yani beden oturtulmuş, etek geniş ve kabarık. Omuzları açıkta bırakıp ince askılarla tutturulan korsajlı beden ve yarı uzunluktaki kollar, toplu olanlar için idealdir. Hem daha uzun hem de daha ince gösterir. Korsajlı bedenin önü sivrilerek karına doğru uzatılırsa, göbeği de gizleyebilirsiniz.

8) Kollarınız çok ince ise: Gelinliğinizi kolsuz yaptırıp uzun eldivenler kullanabilirsiniz.

9) Omuzlarınız güzelse: Omuzları tamamen açıkta bırakan ve derin sırt dekoltesi olan bir model seçebilirsiniz.

10) Uzun bir boynunuz varsa: Bedeni büstiyer tarzında olan ya da omuzdan askılı olup sırtı açıkta bırakan bir model seçebilirsiniz.

11) Bacaklarınıza güveniyorsanız: Dar dökümlü kumaştan eteği yanlardan ya da önden derin yırtmaçlı bir model seçebilirsiniz.

12) Büyük göğüsler için: Çok fazla göze çarpmadan göğüslerinizin güzelliğini vurgulamak istiyorsanız V dekolteli bir model deneyebilirsiniz. Ya da gelinliğin eteğini zengin tutarak dikkatleri eteğe çekebilirsiniz.

13) Hamileler için: Günümüzde hamilelerin gelinlik giymesi artık çok fazla yadırganmıyor. Hamileliğinizi gizlemek için kendinizi sıkıntıya sokmamalısınız. En iyisi sade ve iddiasız modellere yönelin ve müslin ya da organdi gibi hafif, dökümlü kumaşları tercih edin.

Hangi modele hangi kumaş?

14) Kumaş tercihi belli bir döküm, hava veya kesim gerektirdiğinden kumaşınızı önceden seçtiyseniz ona göre bir model, eğer modelinizi önce seçtiyseniz ona göre bir kumaş almak gerekir. Bu nedenle de bu konuda terzinizin onayını almanız yerinde olacaktır.

15) İpekli: Parlak ve ince bir kumaş olduğu için gösterişli modellerde ipekliyi tercih etmemelisiniz. Görkemli bir model için astar olarak koton kullanıp üzerini ipekli ya da dantelle kaplayabilirsiniz.

16) Tafta: İşlemeleri gerektirmeyen sade görünümlü bir modele zarafet verir.

17) Krep ya da müslin:

Drapeli bir gelinlik için krep veya müslin kullanılmalıdır. Ancak kabarık etekli bir gelinliği ipek müslinle gerçekleştirmek bir hayli zor olur.

18) Organze: Düz kesimli modellerde organze daha havalı durur.

Kutlama nerede?

19) Tarihi bir mekanda: Bulunduğunuz ortamla uyumlu sade ama zengin modellere yönelebilirsiniz. Uzun kuyruklu klasik ve prenses tarzı modeller bu ortamlara uygundur.

20) Kır düğünü: Neşeli, süslü ve emprime gelinlik modelleri seçebilirsiniz. Ortamın doğallığı ile bağdaşan korsajlı, uzun, eteği çiçekli ve hareketli bir gelinlik…

21) Salonda: Ama nasıl bir salon; lüks bir restoran mı, bir otelin davet salonu mu? Büyük ve lüks bir mekana uzun kuyruğu olan işlemelerle süslenmiş bir gelinlik yakışır. Daha küçük bir mekan için ortamına göre kokteyl tarzı kısa ya da uzun bol etekli bir gelinlik seçebilirsiniz.

22) Evde ya da bahçede: Eğer kutlama büyük bir bahçede ise dilediğiniz modeli seçebilirsiniz çünkü kendi evinizdesiniz. Ama evinizin salonunda küçük bir resepsiyon veriyorsanız, o zaman zengin modellerden kaçınmalısınız. Daha sade ve zarif bir giysi seçmelisiniz.

23) Köy düğünü: Burada da prenses ve klasik modeller seçilebilir. Desenli, renkli ve emprime kumaştan gelinlikler de köy düğünleriyle çok uyumlu.

Nasıl bir düğün?

24) Görkemli bir düğün: Gelinlik arkasında uzun bir kuyruğu olan uzun etekli, muhteşem bir dekolte ile omuzları veya sırtı açıkta bırakan zengin modellerden seçilmeli ve en kaliteli kumaşlardan yapılmalı.

25) Klasik bir düğün: Gelinin fiziğine uygun gelinliklerden uzun etekli, kat kat volanlarla zenginleştirilmiş ya da korsajlı bir gelinlik seçilmelidir.

26) Sosyetik bir düğün: Dökümlü kumaştan dar ve uzun veya siren tarzında süslemeleri olan zarif bir model bu tip düğünler için idealdir.

27) Modern bir düğün: Elbette istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz; pantolon tunikten jean kumaşa kadar her şey… Yeter ki seçilen mekana ve stilinize uysun!

Hangi aksesuar?

28) Eldivenler: Eldivenler günümüzde pek fazla kullanılmıyor. Uzun ya da dirseğe kadar yarı uzunlukta olan eldivenler genellikle dekolte, askılı, dar ve uzun gelinliklerde kullanılıyor. Kollar uzun tutulursa kısa eldivenler tercih ediliyor. Eldivenler dantel ya da saten olup şık düğmelerle ya da incilerle kapanabiliyor.

29) Duvak: Duvak gelinin en vazgeçilmeyen aksesuarıdır. Genellikle tüldendir ama dantel de kullanılabilir. Gelinlikle uyumlu olarak renkler de olabilir. Daha şık görünmesi için çevresi gümüş ya da dore kordoneli, inci ve taş işli duvaklarla, dantel ve çiçek aplikeli duvaklar da vardır. Uzunluğu ise, genel olarak gelinliğin modelline göre değişerek 2 veya 3 metre olarak kullanılır. Ancak kısa veya modern gelinliklerde 1 metre

duvak da kullanılmakta…

30) Şapka ya da kep: Eğer şapka veya kep tercih edildiyse gelinlik modeliyle bağdaşmalı ve sizin tipinize göre seçilmiş olmalıdır. Eğer minyon tipliyseniz geniş kenarlı şapkalardan kaçının; size kısa kenarlı küçük şapkalar yakışır. Şapkanın başınızı

sıkmamasına da dikkat edin, yoksa hiç olmadık bir yerde, alnınızda iz bırakır! Ayrıca saçlarınızı bastırıp bozmamalıdır. Kır düğünlerine ise geniş kenarlı şapkalar yakışır.

31) Ayakkabılar: Gelinlik ısmarlanırken genellikle ayakkabının da gelinliğin kumaşıyla kaplanması istenir. Saten ayakkabı en çok tercih edilendir. Ayakkabınızı seçerken tam ayağınıza göre olanı değil de ayak numaranızdan biraz daha büyüğünü seçmeye dikkat edin. Ayakta durmaktan ayakkabılar ayağınızı sıkabilir. Sırt ağrısı ve bacak ağrısı çekmemek için yüksekliğini de 3-4 cm.’den fazla tutmayın. Ayakkabılarınızı birkaç gün önceden evde giyerek biraz açılmalarını sağlayın  ki yumuşayıp açılsın.

32) Jartiyer: Yırtmaçlı ya da kokteyl tarzı kısa gelinliklerde beyaz çorapları tutturmak için kullanılıyor ve çok hoş duruyor.

Gelinin düşleri…

33) Evlenmeye karar verildiği andan itibaren düşünülmesi gereken önemli konulardan biri de gelinliğin seçimidir. İlk anlarda fikir edinmek için web sitelerini dolaşabilirsiniz, dergilerden de fikir edinebilirsiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra işe nereden başlayacağınıza daha kolay karar vereceksiniz. Ama ne olursa olsun, gelinliğinizin hazırlanması için zaman ayırın! Çünkü gelinlik tek bir giysiden ibaret değil, ona eşlik eden birçok parçanın bütünüdür.

34) Çamaşırlar ve çoraplar: İç çamaşırlarınız giysilerinizle ve gelinliğinizle aynı renklerde olmalı. Şık ve güzel olmalarınının yanı sıra hem bedeninizi çok iyi sarmalı, hem de çamaşırlarınız içinde kendinizi rahat hissetmelisiniz. Özellikle de göğüslerinizi biçimlendirip yukarı kaldıran, karnınızı düzleştiren çamaşırları seçmeye dikkat edin. Ten rengi ya da beyaz çoraplar kullanmaya karar verdiniz. Belki gelinliğinizin derin yırtmacından jartiyeriniz de görülecek. Nasıl olursa olsun çoraplarınızın yedeğini de bulundurun, kaçar veya takılırsa zor durumda kalmamak için!

35) Bolero: Büyük bir dekolteyi kapatmak için aksesuar olarak kullanabilirsiniz, özellikle kır ve bahçe düğünlerinde…

36) Mücevherler: Kullanılacak mücevher gelinlikle uyumlu olmalı; gösterişli mücevherlerle gelinliğinize gölge düşürmemelisiniz. Ancak gelinliğinizin dekoltesi geniş ise aksesuar olarak kolye seçmelisiniz. Daha kapalı dekolteler için aksesuar olarak küpe

kullanılmalı. Gelinliğiniz yakalı ise, son zamanlarda da moda olduğu gibi şık bir broş kullanabilirsiniz.

37) Saç aksesuarları: Çok gösterişli olmamak koşuluyla zarif bir taç başınızı süsleyebilir. Ayrıca duvak takmayacaksanız saç aksesuarı olarak önerilen çiçekler, dantel, organze ve

tüylerle üretilmiş çiçekli taraklar, kristal taşlarla süslü taçlar ve çiçek bantları gibi gelinliğinizi tamamlayan pek çok alternatif de kullanabilirsiniz.

38) Gelin buketi: Mutlaka olmalı ama gelinlikle zıt düşmemelidir. Sade bir gelinlik için küçük bir buket seçilmelidir. Kabarık etekli bir gelinliğe bol çiçekli bir buket; dar ve dökümlü bir gelinliğe ise az çiçekli bir buket yakışır.

39) Ziynet kesesi: Buna gerçekten ihtiyaç duyuluyor. Geline yakınlarının verdiği armağanları koyabileceğiniz tek aksesuarınız o. Ama bu küçük kese de gelinliğinizle

uyumlu olmalı, üzeri incilerle ve dantellerle süslenebilir.

40)  Nedimeler: Düğünlerde çok hoş bir hava yaratıyorlar ama bizde çok uygulanan bir adet değil. Eğer düşünülürse gelinin en yakın arkadaşları aynı giyinmelidir.

Ya damat?

41) Nerelerden: Gelinliklerde olduğu gibi damatlıklar da smokin ya da takım elbise olarak mağazalardan, butiklerden hazır alınabilir.

42) Ismarlama: Damatlık kumaşınızı seçip terziye diktirebilirsiniz. Diktirmeyi tercih ederseniz en az iki ay önce terziniz ile anlaşmalı ve kumaşınızı seçmelisiniz.

43) Takım elbise: Damat kıyafeti gelinlikle uyumlu olmalıdır. Takım elbiseler kısa veya modern gelinliklere çok uygun düşüyor. Siyah ya da lacivert damatlığın içine beyaz gömlek, yelek ve canlı renkte bir kravat takılabilir.

44) Smokin: Bu tarz damatlıklar düğünler için düşünülmelidir. Şal yakalı, ceketi dar tutulmuştur; içinde yeleği olur ve gömleği de genellikle pililidir. Kravatı kısa ya da papyondur.

45) Damadın aksesuarları: Artık damatlar da düğün gecelerinde gelin kadar şık görünmek istiyorlar. Kol düğmeleri, kuşak, yelek ve papyon ya da kravat seçiminde gelinlikle uyumlu olmasına özen gösterilmelidir.

46) Damat uzun boylu ise: Uzun boylu ve zayıf ise istediği gibi giyinebilir, hiçbir sorunu yok. Daha iri vücutlu olanlar ise, boyuna çizgili kumaşlardan koyu renkleri tercih etmeli ve onları daha ince gösterecek bir yelek tercih etmelidirler.

47) Damat kısa boylu ise: İnce yapılıysa sorun yok; ama onu daha da kısa gösterebilecek uzun ceketlerden, kuyruklu smokinlerden kaçınmalı. Kilolu olanlara ise uzun boylularla aynı tavsiyelerde bulunacağız, yani koyu renklerde seçim yapmalılar ve  uzun yelek tercih etmeliler.

Neden?

48) Beyaz: Gelinler beyaz giyer; çünkü beyaz renk geleneklerde saflığı ve temizliği simgeler.

49) Duvak: Gelinin yüzünü nazardan ve her türlü kötülükten koruduğuna inanılan duvağın geçmişi gelinlikten çok daha eskidir. Eski gelinlerde gelin teli de bulundurulurdu, bu adet neredeyse tamamen yok oldu. Günümüzde hala köy düğünlerinde gelinin yüzünde kırmızı duvak görülür ve bu duvak yüz görümlüğü verilmeden açılmaz.

50) Görünmezlik: Bu da adettendir: Damat, gelini düğüne kadar gelinlikle görmemelidir. Bunun uğursuzluk getirdiğine inanılır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*